dinsdag 15 maart 2011

'Wet van de inspirerende achterstand'

‘Niet langer een projectencarrousel, geen pamperende hulp, maar stel de eigen kracht van bewoners in de wijk centraal’ Een prachtige en veelbelovende kop boven een verrassend artikel van de heer Kromwijk (artikel Kromwijk). Maar het artikel heeft veel weg van het bekendste liedje van Nederland: ‘Dromen zijn bedrog’. En waarom zijn de dromen van Kromwijk bedrog? Coöperatieve uitzendbureaus en stadslandbouwbedrijven in achterstandswijken?  Georganiseerd door de bewoners zelf? Leuk verzonnen, maar volgens mij niet haalbaar! Waarom niet?

Mensen wonen over het algemeen niet voor hun lol in een achterstandswijk. Ze hebben een laag inkomen en zijn nu eenmaal aangewezen op een goedkope sociale huurwoning. Als mensen inventief zijn, een betere baan krijgen en zichzelf weten te organiseren gaan ze verder met hun (woon)carrière. Dat betekent in veel gevallen verhuizen naar een betere wijk. De braindrain op wijkniveau zeg maar! Weg organiserend vermogen!

Coöperatieve uitzendbureaus en stadslandbouwbedrijven? Bij wie huurt u liever personeel? Bij Randstad of bij uitzendbureau Bos en Lommer? Ik weet het antwoord al. Stadslandbouwbedrijven? Ik heb gister drie koeien proberen te plaatsen op mijn balkon drie hoog achter, maar het paste gewoonweg niet!  

Een wavewijk? Dat moet een tsunami aan ideeën opleveren! Maar laten we wel realistisch blijven.

Wat is dan, mijns inziens, de oplossing voor de achterstandswijk?:
-       Meer sociale huurwoningen verkopen, zodat de wijk levenskrachtiger wordt.
-       Stel de eigen kracht van bewoners in de wijk centraal! 
-     Onderzoek wat mensen kunnen en willen en anticipeer daar op.
-       Begeleid mensen naar een baan.
-       Zet in op extra goed onderwijs (meer geld naar scholen in achterstandswijken).
-       Bied mensen veiligheid!

1 opmerking:

  1. Hoi Marijn,
    Ter info:
    www.amsterdam.nl/publish/.../reisverslag_trust_londen_3-4-12.pdf

    En ik houd je op de hoogte als het wel lukt:
    http://auradeklyn.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen